top of page
Search
  • Writer's pictureΕύη Αρβυθά

4 πράγματα που ΣΙΓΟΥΡΑ δεν ήξερες για τον Αγιο Βαλεντίνο!

Άγιος Βαλεντίνος

Πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για τον ίδιο και τη γιορτή του




Η 14η Φεβρουαρίου είναι η μέρα που γιορτάζει ο Άγιος Βαλεντίνος και όλοι οι ερωτευμένοι έχουν την τιμητική τους, προσφέροντας λουλούδια, κάρτες, γλυκά και διάφορα δώρα αγάπης.



Ποιος ήταν όμως στα αλήθεια αυτός ο άγιος και πώς κατέληξε αυτή η γιορτή να έχει καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων;



Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή:




1) Ο άγιος Βαλεντίνος είναι προστάτης των ζευγαριών



Στις 14 Φεβρουαρίου εορτάζεται η μνήμη του καθολικού ιερέα Βαλεντίνου ο οποίος μαρτύρησε την πίστη του στη Via Flaminia, το 270 μ.Χ. στους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου. Σύμφωνα με τον κυρίαρχο θρύλο, ο Βαλεντίνος πάντρευε κρυφά από τον αυτοκράτορα ερωτευμένα ζευγάρια χριστιανών, γεγονός που θεωρούνταν έγκλημα. Συνελήφθη για την πράξη του και ενώ ο αυτοκράτορας θα του έδινε χάρη, τον καταδίκασε σε λιθοβολισμό, γιατί προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό. Ωστόσο επέζησε από τον λιθοβολισμό και έτσι τον αποκεφάλισαν. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι θρύλοι γύρω από το όνομά του αγίου.


2) Η γιορτή του ήρθε να αντικαταστήσει μία παγανιστική τελετή γονιμότητας




Στη ρωμαϊκή περίοδο μεταξύ 13η και 15η Φεβρουαρίου, τελούνταν η γιορτή της γονιμότητας Λουπερκάλια, προς τιμήν του θεού Φαύνου (του Πάνα των Ελλήνων). Οι Ρωμαίοι θυσίαζαν κατσίκια και σκυλιά, ενώ νεαρά αγόρια χτυπούσαν με λωρίδες από δέρμα κατσίκας, τις νεαρές κοπέλες για να τις μεταδώσουν τη γονιμότητα. Στα τέλη του 5ου αιώνα ο Πάπας Γελάσιος, θέλοντας να προσηλυτίσει τους παγανιστές, κατηγόρησε τη γιορτή ως ειδωλολατρική και ανακήρυξε τη 14η Φεβρουαρίου ως ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.






3) Δεν έχει ίδια αναγνώριση σε όλο τον κόσμο


Αν και η γιορτή αυτή έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις, η Καθολική Εκκλησία την υποβίβασε σε μία απλή τοπική εορτή. Με το πέρασμα του χρόνου πέρασε από την Ιταλία στην Ευρώπη και από την Βρετανία στην Αμερική. Σήμερα είναι επίσημη εορτή στην Αγγλικανική Κοινωνία, καθώς και στη Λουθηρανική Εκκλησία. Ωστόσο δεν αναφέρεται πουθενά στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Μάλιστα ως η ημέρα των ερωτευμένων η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τη γιορτή του Αγίου Υακίνθου που τιμάται στις 3 Ιουλίου. Ωστόσο η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου προκαλεί αντιδράσεις και στο μη Χριστιανικό κόσμο. Στην Ινδία οι φανατικοί ινδουιστές και μουσουλμάνοι αντιτίθεται στη γιορτή, τη θεωρούν πολιτιστικό μίασμα και προϊόν της παγκοσμιοποίησης. Ενώ στο Πακιστάν, το τοπικό ισλαμικό κόμμα, καθώς και οι συντηρητικοί κύκλοι του θεοκρατικού Ιράν, υποστηρίζουν ότι η γιορτή αντιβαίνει τον ισλαμικό πολιτισμό και ζητούν την κατάργηση της.


4) Τη σημασία που έχει σήμερα η γιορτή την απέκτησε πολλά χρόνια μετά την καθιέρωση της


Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου συνδέθηκε με την έννοια της ευγενούς αγάπης, στα χρόνια του Ύστερου Μεσαίωνα, γύρω στο 14ο αιώνα. Την πρώτη γραπτή αναφορά έχουμε το 1382 στο ποίημα το Κοινοβούλιο των Πτηνών του Τζέφρι Τσόσερ. Το ποίημα είναι εμπνευσμένο από την παράδοση, κατά την οποία κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα πουλιά συγκεντρώνονται μπροστά στη θέα της φύσης για να διαλέξουν ερωτικούς συντρόφους. Επίσης, στις αρχές του 17ο αιώνα η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως γιορτή των ερωτευμένων θα πρέπει να ήταν αρκετά γνωστή στην Αγγλία, αν λάβουμε υπόψη τη σχετική αναφορά στον Άμλετ του Σαίξπηρ. Ακόμα, το 1840, οι ερωτευμένοι συνήθιζαν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους χειρόγραφες σημειώσεις με ευχές (valentines). Το ίδιο χρονικό διάστημα η γιορτή διαδόθηκε και στην Αμερική, που λόγω των φθηνών ταχυδρομικών τελών η ανταλλαγή ευχετήριων καρτών βοηθήθηκε αρκετά. Πλεον σήμερα, κάρτες, ηλεκτρονικές και μη, λουλούδια, σοκολατάκια, κοσμήματα, λούτρινα αρκουδάκια και πολλά άλλα έχουν την τιμητική τους την ημέρα των ερωτευμένων.


Όποιος κι αν ήταν αυτός ο άγιος, η γιορτή του έχει αγαπηθεί από πολλούς και περισσότερο από τις ρομαντικές ψυχές. Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου η εμπορευματοποίηση της γιορτής έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Γι’ αυτό μη διστάσεις και εσύ να αγοράσεις μια σοκολάτα ή ένα τριαντάφυλλο στον αγαπημένο σου.


Και όσο για σένα που δεν έχεις ταίρι, τόλμησε να ερωτευτείς!



309 views0 comments
bottom of page